20. марта се обележавају два битна датума из календара јавног здравља – Светски дан оралног здравља и Национални дан борбе против рака дојке.

Светски дан оралног здравља се ове године обележава под слоганом „Срећна уста – срећно тело“. Циљ Светског дана оралног здравља је оснаживање људи знањем, вештинама и самопоуздањем да обезбеде добро здравље уста и зуба. Не можемо бити здрави без доброг оралног здравља.

Као и код других болести, превенција и рано откривање обољења су важни за лечење болести уста, како би се зауставио било какав негативан ефекат на остатак нашег тела. Више о овој теми можете прочитати на следећем линку:

https://www.izjzv.org.rs/?lng=&cir=&link=3-15-4102

Национални дан борбе против рака дојке има за циљ да подигне свест жена о значају превентивних прегледа. Када се открије на време, рак дојке је излечив у преко 90% случајева. Ефикаснијим и краћим лечењем се подиже квалитет живота оболелих и лечених жена.

 

Препоруке за рано откривање рака дојке су:
– самопреглед дојки једном месечно,
– клинички преглед код лекара једном годишње,
– ултразвучни преглед дојки по препоруци лекара и
-мамографија до 50. године једном, а после 50. на сваке две године. Више о овој теми можете прочитати на следећем линку:

https://www.izjzv.org.rs/?lng=&cir=&link=3-15-4100