Светски дан хепатитиса, 28. јул, ове године се обележава под слоганом „Време је за акцију”, како би се указало на потребу за заједничким деловањем ради побољшања приступа дијагнози и лечењу те болести. Све активности које се спроводе имају за циљ спречавање нових инфекција, смањивање броја случајева рака јетре, смањивање смртности и постизање циљева елиминације хепатитиса до 2030. године.

Обележавањем Светског дана хепатитиса указује се на значај елиминације вирусних хепатитиса. Стога је потребно:

  • Промовисати важност превенције, тестирања и лечења вирусног хепатитиса Б и Ц.
  • Значајно повећати приступ тестирању у заједници и здравственим установама.
  • Смањити стигму и дискриминацију са којима се суочавају пацијенти оболели од хепатитиса.
  • Ојачати учешће заједнице и цивилног друштва у програмима едукације и превенције.

 

Кључне поруке:

1. Јетра обавља преко 500 виталних функција сваког дана како би нас одржала у животу, зато су тестирање, лечење и превенција вирусног хепатитиса од велике важностси.

2. Свуда у свету смртност од узрока повезаних са вирусним хепатитисом је у порасту.

3. Глобално, постоји огроман број недијагностикованих и нелечених људи који живе са хепатитисом.

4. Инфекције вирусом хепатитиса – и смрти – могу се спречити.

 

Према подацима Светске здравствене организације у 2022. години 304 милиона људи je живeло са хроничном хепатитис Б и Ц инфекцијом, а исте године 1,3 милиона људи је умрло од хроничне инфекције хепатитисом Б и Ц. Процењени број смртних случајева од вирусних хепатитиса порастао са 1,1 милион у 2019. на 1,3 милиона у 2022. години. Према проценама из 2022. године 254 милиона људи живело је са инфекцијом хепатитисом Б и 50 милиона са инфекцијом хепатитисом Ц. Исте године било је 2,2 милиона нових инфекција, што је мање у односу на 2,5 милиона у 2019. години. Само 13% људи који живе са хроничном инфекцијом вирусом хепатитиса Б је дијагностиковано, а приближно 3% (7 милиона) је примало антивирусну терапију крајем 2022. године. Такође, када посматрамо хепатитис Ц, 36% је дијагностиковано, а само 20% (12,5 милиона) је било лечено.

Ови резултати су знатно испод глобалних циљева за лечење, у складу са циљем да 80% људи који живе са хроничном вирусном инфекцијом хепатитисом Б и хепатитис Ц инфекцијом до 2030. године буде лечено. Међутим, они указују на благо, али доследно побољшање у дијагнози и покривености лечењем од последњих процена из 2019. године. Конкретно, дијагностиковање хепатитиса Б је повећано са 10% на 13%, а лечење са 2% на 3%, а дијагноза хепатитиса Ц са 21% на 36% и лечење са 13% на 20%.

Обележавање Светског дана хепатитиса, под слоганом „Време је за акцију” указује на то да је време да широм света приоритет имају тестирање, лечење и вакцинација како би се елиминисао хепатитис и испунили циљеви СЗО до 2030. године.

Да би се тај циљ достигао, услуге здравствене заштите за вирусне хепатитисе треба да осигурају да:

–  све труднице које живе са хроничним хепатитисом Б имају приступ лечењу, а њихова деца имају приступ вакцинама против хепатитиса Б за спречавање инфекције;

–  90% људи који живе са инфекцијом вирусом хепатитиса Б и/или инфекцијом вирусом хепатитиса Ц буде дијагностиковано; и

–  80% дијагностикованих буде излечено од хепатитиса Ц или се лечи према новијим проширеним критеријумима за хепатитис Б.


Епидемиолошки подаци у Републици Србији

У 2023. години пријављена су укупно 392 случаја хепатитиса, што је резултат боље евиденције, омогућеног тестирања и ране дијагностике, која доводи до бољег исхода лечења ако се болест открије на време.

Tоком исте године Hepatitis virаlis chronica C регистрован је код 190 особа (стопа нотификације од 2,85/100.000 становника), односно око три особе на 100.000 становника. У наведеној години у Републици Србији било је пет пријављених смртних исхода.

Од почетка ове, 2024. године, укупно су пријављена 253 случаја хепатитиса Б и Ц. Најучесталији су пријављени случајеви са дијагнозом Hepatitis virаlis chronica Cукупно 98, а следе пријављени случајеви са дијагнозом Hepatitis virаlis acuta B. Забележен је један смртни исход од почетка године. Однос полова је 1,2:1 у корист особа мушког пола.